Het bestuur
Van Samen één Texel
Het bestuur van de Stichting Samen één Texel wordt gevormd door Texelaars die een brede maatschappelijke belangstelling hebben en betrokken zijn bij het maatschappelijke leven op Texel.
Motto & Missie
Stichting Samen één Texel ondersteunt en initieert projecten die bijdragen aan een vitale samenleving op Texel
Dat is het motto van de Stichting Samen één Texel. De kwetsbare groepen in onze Texelse samenleving hebben extra zorg en aandacht nodig. Stichting Samen één Texel bekommert zich om hun welzijn. Ons streven is een vergaande maatschappelijke betrokkenheid door ondersteuning van projecten op het gebied van welzijn, gezondheid en huisvesting.
Wij streven naar een vitale Texelse samenleving. Dat doen we samen met andere Texelse hulporganisaties. Met onze financiële steun kunnen zij hun goede werk doen
Niet denken, maar doen! Wij zijn doeners. We ondersteunen en initiëren projecten die de gezondheid en het welzijn van onze doelgroep bevorderen. Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij onze projecten!
Wij maken projecten mogelijk waar anders geen geld voor zou zijn
De organisatie zag in 1974 het levenslicht door een samenvoeging van de Bakker Keijserstichting en Algemeen Weeshuis Texel. Het werk van beide instanties werd overgenomen door de overheid, die de bijstandswet afkondigde. Besloten werd het gezamenlijke vermogen in te zetten voor maatschappelijke doeleinden, in de lijn van het oorspronkelijke doel. En zo is het nog steeds.
Wij streven naar een samenleving waar elke Texelaar meetelt. Samen met u, want zonder uw hulp beginnen wij niets
Help mee. Onze stichting is afhankelijk van gedegen vermogensbeheer en ontvangt schenkingen, erfenissen en (periodieke) donaties. Daarom doen wij een beroep op u; help ons helpen! Samen kunnen we zorgen voor een prettig leefklimaat op ons eiland. Helpt u mee?
Historie
Stichting Samen één Texel zag in 1974 het levenslicht door een samenvoeging van de Bakker Keijserstichting en het Algemeen Weeshuis Texel. Het werk van beide instanties werd overgenomen door de overheid middels de Algemene bijstandswet. Besloten werd het gezamenlijke vermogen in te zetten voor maatschappelijke doeleinden op Texel, in de lijn van het oorspronkelijke doel. En zo is het nog steeds.
Samen één Texel is onlosmakelijk verbonden met het Verpleeghuis Texel. De stichting was een belangrijke initiatiefnemer bij het maken van de allereerste plannen, was vervolgens ook werkgever én eigenaar van het gebouw met een investering van ruim 1 miljoen gulden.
Mevrouw Anna Bakker-Keijser, een vermogende dame met een visie, wilde heel graag dat er een Verpleeghuis op Texel kwam. Na haar overlijden in 1960 kwam haar vermogen ter beschikking voor een nieuw Verpleeghuis op Texel. Het duurde bijna 17 jaar voordat het Verpleeghuis Texel uiteindelijk in 1977 haar deuren opende; met 37 bewoners destijds het kleinste Verpleeghuis van Nederland. De eerste bewoners waren grotendeels afkomstig uit de beide Texelse bejaardentehuizen ‘Huize Irene’ en de ‘Gollards’.
Verpleeghuis Texel vierde in september 2022 haar 45-jarig jubileum met een groot feest voor alle (oud)medewerkers, mede mogelijk gemaakt door Samen één Texel. Op de foto Bernard Wolf (fysiotherapeut), Steven Bakker (voorzitter Samen één Texel) en Adriaan Kranenburg (Omring) met de Texelse vlag. (foto Job Schepers)
Verpleeghuis Texel, een verhaal met een Texels tintje
"Door het hijsen van de Texelse vlag die tot op dat moment het naambord bedekt hield heeft burgemeester Sprenger dinsdagmiddag het Verpleeghuis Texel officieel in gebruik gesteld" (Texelse Courant, 7 oktober 1977).